Πώς να διορθώσετε το αλάτι στα φαγητά

3.2K
4.9
(7)

Βάλατε όλο το ταλέντο  και όλη την αγάπη σας για να μαγειρέψετε το καλύτερο φαγητό για την οικογένεια και τους φίλους σας  και ξαφνικά διαπιστώνετε πως έχει πολύ αλάτι . Δεν πειράζει, ατυχήματα συμβαίνουν.  Υπάρχουν λύσεις. Σε αυτό το άρθρο θα σας πω μερικά  μαγειρικά  τρικς για το πώς να διορθώσετε το υπερβολικο αλάτι στα φαγητά χωρίς να το καταλάβει κανείς. 

Στην σελίδα μου στο Instagram  έβαλα ένα κουίζ με την εξής ερώτηση:
Αν σας έπεσε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό τι κάνετε ;

Ρίχνω παραπάνω νερό
Ρίχνω ζάχαρη
Βάζω πατάτα

Φυσικά η επικρατέστερη  απάντηση ήταν “Βάζω πατάτα”. Ναι, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να διορθώσετε το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό, είναι να προσθέσετε πατάτα. 
Όμως,  καμιά από τις παραπάνω απαντήσεις είναι λάθος.  Αρκεί να ξέρεις σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η κάθε λύση. 


Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

Προσθέστε άμυλο.

Αν προσθέσετε στο φαγητό  κάτι που περιέχει άμυλο, όπως, ωμή πατάτα ή μία φέτα ψωμί ή λίγο  αραιωμένο νισεστε, αυτο θα ισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό την αλμυρή γεύση.  Αυτό το κόλπο λειτουργεί για όλα τα φαγητά ιδιαίτερα για σούπες, οσπρια,  μαγειρευτά  και λαδερά.

  • Προσθέστε στην κατσαρόλα μια ωμή πατάτα είτε ολόκληρη αν θέλετε να το αφαιρέσετε στο τέλος, είτε κομμένη σε κύβους αν θέλετε να την κρατήσετε στο φαγητό.  Καθώς μαγειρεύεται, η πατάτα θα απορροφήσει μέρος του αλατιού.
  • Αντί για πατάτα να βάλετε μια  ή δύο φέτες ψωμί ανάλογα με το ποσό αλμυρό είναι και μετά  αφαιρέσετε.
  •   Ή ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουρ αραιωμένο με ένα φλιζανάκι νερό.

Προσθέστε νερό

Αν πιστεύετε πως  λίγο παραπάνω νερό δεν θα χαλάσει την υφή του φαγητού, τοτε ρίξτε λίγο κρύο νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για  μερικα λεπτά.  Ρίχνετε το νερό  σταδιακά και να δοκιμάσετε καθώς προχωράτε για να μην  χρειαστεί να καρυκεύσετε ξανά 

Προσθέσετε οξύτητα.

Η οξύτητα  θα  απαλύνει την αλμυρή γεύση .

  • Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού στο φαγητό. 
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί αλλά με μέτρο.
Προσθέστε γάλα

Προσθέσετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού γάλα . Το γάλα θα γλυκάνει την γεύση και θα μετριάσει την αλμύρα. Αυτό το τρικ λειτουργεί στα φαγητά με λευκή σάλτσα.

Προσθέστε λίγη ζάχαρη.

  Για να ισορροπήσετε το αλάτι μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό μια πρέζα ζάχαρη.  Αυτό λειτουργεί σε όλα τα φαγητά αλλά έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα φαγητά με κόκκινη σάλτσα όπως το κοκκινιστό ή κιμάς με σάλτσα ντομάτας.

Προσθέστε ντομάτα

Ρίξτε στο φαγητό μια τριμμένη ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας  και αραιώσετε με λίγο νερό.  Αυτό ισχύει για όλα τα φαγητά  με κόκκινη σάλτσα.

Δυστυχώς στα  μαγειρευτά στο φούρνο είναι πολύ δύσκολο να διορθώσετε το περίσσιο αλάτι, γιαυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί από την αρχή  στην ποσότητα αλατιού. 

Αν όλα αυτά αποτύχουν και το φαγητό, δεν σώζεται με τίποτα  τότε μία ζεστή μακαρονάδα ή  μια ομελέτα τελευταίας στιγμής, και μια ζεστή καρδιά  είναι η καλύτερη λύση . Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου και ούτε χρειάζεται αυτό το γεγονός να σας χαλάσει την καλή διάθεση. Σας αγαπώ και σας εύχομαι καλά μαγειρέματα.

Πώς να

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close