Cheesecake καραμέλα

3.2K
5
(15)

Cheesecake με σπιτική καραμέλα και καβουρδισμένα φιστίκια

Αυτό το γλυκό το έφτιαξα για τα γενέθλιά μου και σας πληροφορώ πως έκανε μεγάλη θραύση. Χαμός έγινε και στο σπίτι αλλά και στο διαδίκτυο που το ανέβασα λίγο μετά. Στην σελίδα μου στο intsagram το cheesecake καραμέλα είναι το ποστ με τα περισσότερα likes.

Έχω φτιάξει άπειρες φορές cheese cake με διαφορετικές παραλλαγές. Είναι εύκολο στη παρασκευή και ο συνδυασμός του τυριού με κάτι γλυκό είναι απίθανος. Αυτή τη φορά το έφτιαξα με αλμυρή σπιτική καραμέλα και καβουρδισμένα φιστίκια. Ένας συνδυασμός που πιστέψτε με ΘΑ ΤΟ ΛΑΤΡΈΨΕΤΕ.

…Δεν είμαι πολύ λάτρης των γλυκών, αλλά αν είναι να διαλέξω, τότε σιγουρά θα είναι καραμέλα. Αχχχ η καραμέλα …. ξυπνάει τις πιο γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις. Μικρή, λάτρευα κάτι καραμέλες βουτύρου, “karamele Zana” τις λέγαμε στη Αλβανία. Ήταν τυλιγμένες με ένα κόκκινο διαφανές χαρτάκι, μέσα στο οποίο μετά τυλίγαμε μικρά χαρτάκια όπου γράφαμε διάφορες ευχές. Ήταν το πιο περιζήτητο προϊόν στο παιδικό μας μαγαζάκι που παίζαμε με τα παιδιά της γειτονιάς. Ή, το χρησιμοποιούσαμε σαν χρωματιστό γυαλί για να δούμε τον κόσμο με “άλλα μάτια “. Λέγαμε και ένα τραγουδάκι παιδικό. Αχχχχ τι θυμήθηκα τώρα….

Πάντρεψα λοιπόν την κρέμα τυριού με τις πιο γλυκές παιδικές αναμνήσεις και έφτιαξα αυτό το υπέροχο γλυκό για να το προσφέρω στους αγαπημένους μου στα γενέθλιά μου.

Τα βήματα για να φτιάξουμε το cheesecake

Φτιάχνουμε την βάση. Για να φτιάξω την βάση για το cheesecake συνήθως χρησιμοποιώ ανάλατα μπισκότα Digestive, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και λίγο μπράντι για να ανεβάσει την γεύση. Μπορείτε να βάλετε ότι ποτό σας αρέσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Για την κρέμα τυριού χρησιμοποιώ Mascarpone και κρέμα γάλακτος. Αφού τα χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη, βάζουμε την κρέμα για λίγο στο ψυγείο για να σφίξει. Μπορείτε να την φτιαξετε και με κάποιο άλλο τυρί. Το Φιλαδέλφεια είναι μια καλή επιλογή. Μια φίλη από το Instagram με ρώτησε αν μπορεί να το φταίξει με κατίκι Δομοκού. Να σας πω την αλήθεια, δεν το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να σας πω την αναλογία του με την κρέμα γάλακτος για να είναι σταθερή η κρέμα. Αυτό που της συνέστησα είναι ότι αν το δοκιμάσει, τότε την κρέμα γάλακτος να την προσθέσει σταδιακά για να ελέγξει την υφή και να μην γίνει ρευστή η κρέμα τυριού. Αλλά μου έδωσε μία καταπληκτική ιδέα. Ίσως την επόμενη φορά να το δοκιμάσω.

Φτιάχνουμε την καραμέλα. Η καραμέλα που έφτιαξα δεν είναι πολύ ρευστή, ίσα ίσα να “αγκαλιάσει” το γλυκό με μία παχύρρευστη στρώση. Αφού την φτιάχνω την αφήνω να κρυώσει εντελώς. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε την προηγούμενη μέρα και να την έχετε στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο.

Πάμε να δούμε την συνταγή για το πιο νόστιμο cheesecake καραμέλα.

Cheesecake με σπιτική καραμέλα

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Χρόνος ψύξης 2 hours
Course Γλυκά ψυγείου, Γλυκό
Servings 12
Calories 499 kcal

Equipment

  • 1 φόρμα με διάμετρο 20 εκ

Ingredients
  

Υλικά για την βάση

  • 1  πακέτο μπισκότα DIGESTIVE εγώ έβαλα ανάλατα μπισκότα)
  • 70 γρ βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι του καφέ μπραντι

Για την κρέμα

  • 250 γρ  τυρί MASCARPONE
  • 250 μλ κρέμα γάλακτος πλήρες
  • 4 κουταλιές τις σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1  φακελάκι βανίλια

Για την καραμέλα

  • 300 γρ  ζάχαρη
  • 90 γρ βούτυρο  ( 4 κουταλιές της σούπας)
  • 100 μλ  κρέμα γάλακτος
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Καβουρδισμένα φυστίκια για την γαρνιτούρα

Instructions
 

  • Βάζουμε τα φιστίκια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 170 για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα

  • Βάζουμε την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να λιώσει και να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό με καφέ χρυσό χρώμα. Μόλις η ζάχαρη είναι έτοιμη ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με γρήγορους ρυθμούς για ένα λεπτό. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά σαν κλωστή την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς

Ετοιμάζουμε την βάση

  • Βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα θρυμματίζουμε. Μετά τα τοποθετούμε σε ένα μπολ ,ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Έπειτα τα στρώνουμε σε μία μεταλλική φόρμα με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί το μπισκότο.

Ετοιμάζουμε την κρέμα 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν ,και τη βάζουμε στο ψυγείο .

Συναρμολόγηση

  • Όταν το μπισκότο θα είναι εντελώς κρύο, στρώνουμε απαλά την κρέμα, και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε πάνω την κρύα καραμέλα και τα φιστίκια. Την βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν σερβίρουμε.
  • Καλή επιτυχία

Notes

Πριν κόβουμε το cheesecake βουτάμε το μαχαίρι σε ζεστό νερό 
Keyword καραμέλα, κρέμα τυριού, φιστίκια
Cheesecake  καραμέλα

Δείτε περισσότερες συνταγές για γλυκό

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close