Γεμιστές ντομάτες με κουκουνάρια και σταφίδες

3K
0
(0)

Γεμιστές ντομάτες με κουκουνάρια και σταφίδες. Αυτό τα φαγητο το αποκαλώ “τα έξυπνα γεμιστά” για τρεις λόγους. 

  1. Δεν  έχουν κιμά,  με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνει πιο ελαφρύ, νηστίσιμο, οικονομικό και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο προετοιμασίας κατά το ήμισυ.
  2. Ως γνωστόν, όταν μαγειρεύουμε φρέσκες ντομάτες συνηθίζουμε να προσθέσουμε ζάχαρη στο φαγητό για να μην ξινίσουν. Στη συγκεκριμένη συνταγή αυτό το ρόλο το κάνουν σταφίδες. Οπότε,  αν μπορούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη, γιατί να μην κάνουμε;
  3. Τα κουκουνάρια είναι μια πολύ έξυπνη προσθήκη  να γίνει το φαγητό πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα δίνουν μία ευχάριστη τραγανότητα.
Jump to Recipe

Συνδυάστε τις γεμιστές ντομάτες με φρέσκο ψωμί, τυρί φέτα και ελιές και θα έχετε ένα φαγητό που τρώγεται ευχάριστα από όλη την οικογένεια

Γεμιστές ντομάτες με κουκουνάρια και σταφίδες
Τα υλικά

Ντομάτες.  Διαλέξτε φρέσκες ώριμες ντομάτες σε μέτριο μέγεθος.  Οι ντομάτες θα πρέπει να είναι αρκετά ώριμες έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις αδειάζουμε εύκολα,  αλλά  όχι παραγινομένες. Με την ίδια γέμιση μπορείτε να γεμίσετε  και πιπεριές πράσινες και κόκκινες  αρκεί να έχουν ίδιο μέγεθος με τις ντομάτες. 

Ρύζι.  Εγώ χρησιμοποιώ ρύζι Καρολίνα.  Για να μην γίνει λασπώδες, προτού το μαγειρεύετε  ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό για να φύγει το άμυλο.  Για πιο  σπιροτα  γεμιστά  βάλτε μακρυύκοκκο ρύζι.  Αν θέλετε πιο ιο υγιεινά γεμιστά μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το ρύζι με κινόα με την ίδια ποσότητα .

Αναλογίες. Για κάθε γεμιστό αναλογεί μία κουταλιά της σούπας ρύζι

Κουκουνάρια.  Λατρεύω τα κουκουνάρια . Μου αρέσει πολύ η γλυκιά τους γεύση  και είναι απίστευτο πόσο πολύ ταιριάζουν σε αυτό το φαγητό.  Αν δεν έχετε κουκουνάρια  μπορείτε να τα αντικαταστήσετε  με κοπανισμενα κασιους.

Σταφίδες .Προτιμώ ξανθές σταφίδες γιατί είναι πιο μεγάλες. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μαύρες σταφίδες.

Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο το οποίο τό τσιγαριζουμε πολύ καλά για να μαλακώσει και να βγάλει όλη την νοστιμιά του .

Μυρωδικά. Ειναι ένα φαγητό   που σηκώνει πολλά φρέσκα  μυρωδικά .  Προσωπικά  πιστεύω πως ο μαϊντανός και ο δυόσμος ταιριάζουν καλύτερα αλλά μπορείτε να βάλετε  και άνηθο ή βασιλικό ότι άλλο  μυρωδικό σας αρέσει πιο πολύ .

Ελαιόλαδο.  Εεε ναι.. Δεν γίνεται τέτοιο φαγητό χωρίς ελαιόλαδο . Βάλτε λίγο  ελαιόλαδο  όταν τσιγαρίζετε το κρεμμύδι  και  ύστερα , αφού γεμίσετε τις ντομάτες ραντίστε  πάνω με παρθένο ελαιόλαδο.  Μην το  παρακάνετε όμως  για να μην  γίνει πολύ λαδερό το φαγητό.  Πάμε τώρα να δούμε πως να το φτιάξετε:

Γεμιστές ντομάτες με κουκουνάρια και σταφίδες

Ντομάτες γεμιστές

Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Κυριως πιατο, Νηστίσιμα
Servings 4

Equipment

  • 1 στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά

Ingredients
  

  • 8 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 8 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα (αν διαλέξεις να βάζεις κινόα η ποσότητα είναι ίδια)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Για το ταψί

  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδελες
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα από την γέμιση

Για το σερβίρισμα

Instructions
 

  • Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι στο πάνω μέρος της ντομάτας χωρίς όμως να το κόψουμε τελείως, και ύστερα με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό. Αλατίζουμε την καθεμιά στο εσωτερικό και τις τοποθετούμε στο ταψί. Χτυπάμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και να ξανθησει. Προσθέτουμε ρύζι και τοτσιγαρίζουμε και αυτό για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε για λίγο.
  • Μετά, ρίχνουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο και το βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι τα ¾ . Μην τις παραγεμισετε γιατί με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει. Κλείνουμε με το καπάκι Αν περισσεύει γέμιση βάλτε την γύρω από τις ντομάτες.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες. Ρίχνουμε πάνω 3 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα της γέμισης. Ανακατεύουμε και τα βάζουμε γύρω από τις ντομάτες
  • Ραντίζουμε από πάνω με ελαιόλαδο Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα. . Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε
  • Καλή επιτυχία
Keyword κουκουνάρια, ντομάτες, Ρυζι, σταφίδες

Ακολουθήστε την σελίδα μου στο Instagram

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close