Παξιμάδια χαρουπιού

2.4K
5
(1)

Πριν από λίγο καιρό είχα ανεβάσει την συνταγή για παξιμάδια με αλεύρι ολικής. Και αν κρίνω από την απήχηση που έχει στα τα social media αλλά και στο διαδίκτυο όπου είναι η πρώτη επιλογή στην αναζήτηση της Google μάλλον άρεσαν πολύ. Σήμερα θα φτιάξουμε μαζί παξιμάδια χαρουπιού. Ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας και τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας.

Ο τρόπος παρασκευής για τα παξιμάδια χαρουπιού είναι το ίδιο με την συνταγή για τα παξιμάδια με αλεύρι ολικής. Δαφέρουν μόνο τα υλικά.

Jump to Recipe
Τι είναι το χαρούπι;

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι από mednutrition.gr

“Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιά (Ceratonia siliqua) που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο. Τα χαρούπια (ή αλλιώς ξυλοκέρατα) είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους μετατρέπεται σε καστανό. Στο εσωτερικό ενός ώριμου καρπού περιέχονται μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα.

Θρεπτική Αξία του Χαρουπιού

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του χαρουπιού, είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε πρωτεΐνες καθώς τα 100γρ περιέχουν 5-8γρ πρωτεΐνης. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός” . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του χαρουπιού διαβάστε εδώ.

Πάμε να τα δούμε τώρα τα υλικά της συνταγής.

Αλεύρι χαρουπιού. Το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι ένα έτοιμο μείγμα αλεύρι χαρουπιού που φουσκώνει μόνο του και δεν χρειάζεται ούτε μαγιά ούτε baking powder, πράγμα που κάνει την διαδικασία πιο γρήγορη σε σχέση με τα παξιμάδια με αλεύρι ολικής καθώς δεν χρειάζεται χρόνος διπλασιασμού. Αν δεν βρείτε στην αγορά τέτοιο αλεύρι, τότε θα βαλετε μισή δόση αλεύρι για όλες τις χρήσεις , μισή δόση αλεύρι χαρουπιού και δυο κουταλιές της σούπας baking powder

Ελαιόλαδο. Βοηθάει τα παξιμάδια να μην γίνουν σκληρά αλλά να είναι τραγανά και να μοιάζουν σαν μπισκότο.

Γλυκαντικό . Το χαρούπι είναι γλυκό απο μόνο του και δεν χρειάζεται άλλο γλυκαντικό γιαυτό και δεν έχω βάλει. Αν τα θέλετε ομως πιο γλυκά μπορείτε να προσθέσετε ενα κουταλάκι μελι ή 3-4 πολτοποιημένους χουρμάδες

Υγρά στοιχεία . Χυμό πορτοκάλι

Ξηρούς καρπούς Εχω βάλει αμύγδαλα . Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κοπανισμένα καρύδια, ηλιόσπορους , ή ότι άλλο σας αρέσει.

Αποξηραμένα φρούτα . Σταφίδες. Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με κράνα, ή αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα.

Μυρωδικά . Κανέλα

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά πώς τα φτιάχνουμε

Παξιμάδια χαρουπιού

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Course Βουτήματα, Διάφορα, Της ζύμης τα καμώματα, Υγιεινή διατροφή
Servings 50 Παξιμάδια
Calories 78 kcal

Equipment

  • 1 λαμαρίνα φούρνου

Ingredients
  

  • 500 γρ αλεύρι  χαρουπιού που φουσκώνει μόνο του Φαρινα 
  • 120 μλ ελαιόλαδο 
  • 180 μλ χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
  • 2 κουταλιές της σούπας κοπανισμενα αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Instructions
 

  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι με το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε τις σταφίδες , την κανέλα, τα αμύγδαλα και τον χυμό πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε απαλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Κάνουμε κάθε κομμάτι ένα μπαστούνι και το ρολαρουμε πάνω σε σουσάμι και τα βάζουμε σε λαδόκολλα.
  • Κόβουμε το κάθε μπαστούνι με το μαχαίρι σε φέτες με πάχος περίπου 2 εκατοστά.Το ένα μπαστουνάκι μας βγάζει περίπου 16-17 παξιμαδάκια. Δεν τις ανοίγουμε τις φέτες, τις αφήνουμε ενωμένες
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για μισή ώρα. Ύστερα τα κόβουμε μέχρι κάτω και τα απλώνουμε σε δύο ταψιά. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και πάλι στους 160 για 40 λεπτά να στεγνώσουν καλά. Τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές για να δούμε να είναι στεγνά στο κέντρο
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε
  • Καλή επιτυχία
Keyword αλεύρι χαρουπιού, Αμύγδαλα, σταφίδες

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close