Σπιτικό γιαούρτι

4.9K
4.7
(19)

Σπιτικό γιαούρτι

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ακόμα παρασκευάζουν γιαούρτι στο σπίτι. Μπορεί αυτή η συνήθεια να οφείλεται στη νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων ή απλά στην ευχαρίστηση της δημιουργίας, αλλά πάντως δεν μπορώ να την εγκαταλείψω.

Θυμάμαι μικρή στην Αλβανία, το να φτιάχναμε γιαούρτι στο σπίτι ήταν μια καθημερινή συνήθεια για όλες τις νοικοκυρές. Εκείνη την εποχή, τα ψυγεία ήταν σπάνια, και το γιαούρτι ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσουμε το γάλα για περισσότερο χρόνο. Μόλις το γάλα έφτανε σπίτι, αμέσως το βράζαμε για να παστεριωθεί. Ύστερα, αφού κρατούσαμε στην άκρη όσο γάλα χρειαζόμασταν για την ημέρα, το υπόλοιπο το χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε γιαούρτι. Ακόμα θυμάμαι την υπέροχη υφή και γεύση του γιαουρτιού -ήταν νόστιμο, δροσερό, πηχτό, και είχε μια πλούσια παχιά κίτρινη πέτσα πάνω του. Να το κόψεις με το μαχαίρι λέμε.

Και κάθε φορά που η μητέρα μας δεν είχε “μαγιά” για γιαούρτι, μας έστελνε στη γειτόνισσα με ένα φλιτζάνι στο χέρι να της ζητήσουμε δανεικό. Στην Αλβανία, αυτό το λέγαμε “Farë kosi,” που στα ελληνικά σημαίνει “σπόρος γιαουρτιού.” Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο δύο ή τρεις κουταλιές φρέσκο γιαούρτι, το οποίο χρησιμοποιούσαμε για να πήξει το γάλα και να φτιάξουμε το γιαούρτι μας.

Τι είναι το γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Εχει απαλή υφή και ελαφρώς ξινή μυρωδιά. Η λέξη «γιαούρτι» προέρχεται από το τουρκικό «yogurmak», που σημαίνει «παχύνω». Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά, κατά λάθος, από βοσκούς στην Κεντρική Ασία πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. 

Fun fact. Παλιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στομάχια προβάτων για να αποθηκεύσουν το γάλα τους. Τα βακτήρια από το στομάχι πύκνωσαν το γάλα σε γιαούρτι. Έτσι φτιάχτηκε το πρώτο γιαούρτι

Κάποιοι σημαντικοί λόγοι να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι

Σήμερα η διαδικασία παρασκευής γιαουρτιού στο σπίτι σε ένα μεγάλο βαθμό, έχει ξεχαστεί λιγάκι. Ίσως να σκέφτεστε γιατί πρέπει να μπείτε στον κόπο να φτιάξετε γιαούρτι από την αρχή, την στιγμή που είναι εύκολα προσβάσιμο στο εμπόριο σε όσες γεύσεις και ποικιλίες θέλουμε. Και όμως, πιστέψτε με, αν φτιάξετε μία φορά δεν θέλετε να αγοράσετε άλλο. Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο. Εξάλλου, δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Στην πραγματικότητα είναι απίστευτα εύκολη. Βασικά, παίρνετε μια μικρή ποσότητα γιαουρτιού, όποιο γάλα σας αρέσει και τα ανακατεύετε μαζί. Μετά το αφήνετε να ζυμωθεί για 6- 7 ώρες και το σπιτικό γιαούρτι είναι έτοιμο.

  • Το σπιτικό γιαούρτι είναι οχι μόνο υγιεινό και θρεπτικό αλλά σας γλιτώνει και από ανθυγιεινά πρόσθετα που μπορεί να εχει αυτό του εμπορίου. Είναι ένα εξαιρετικό προβιοτικό, πλούσιο σε καλά βακτήρια που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
  • Το σπιτικό γιαούρτι όταν φτιάχνεται σωστά, είναι κρεμώδες, αρωματικό, και αρκετά πηχτό. Επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού είτε για πρωινό με δημητριακά και φρούτα ή σε διάφορες συνταγές. Προσωπικά στις συνταγές μου χρησιμοποιώ σπιτικό γιαούρτι.
  • Και το πιο σημαντικό. Είναι λιγότερο ακριβό σε σύγκριση με το γιαούρτι που αγοράζετε από το κατάστημα και έχει πιο πολλά να προσφέρει όσο στην υγεία τόσο και τη γεύση.
  • Για όλους τους παραπάνω λογους αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ γιαούρτι στο σπίτι μήπως σήμερα να κάνετε την αρχή;
Σπιτικό γιαούρτι
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι είναι μόνο δύο

Γάλα .  Μπορείτε να το φτιάξετε με άπαχο γάλα, με γάλα με χαμηλά λιπαρά ή πλήρες . Όσο πιο λιπαρό είναι το γάλα τόσο πιο κρεμώδες και πλούσιο θα είναι το γιαούρτι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό γάλα,  πρόβειο γάλα ακόμη και κατσικίσιο  αν σας αρέσει η γεύση του.  Το  πρόβειο γάλα είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά  και κάνει το γιαούρτι πολύ πηχτό.

Γιαούρτι .Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήστε να περιέχει καλλιέργεια ζωντανών βακτηρίων. Αν φτιάξετε γιαούρτι για πρώτη φορά μπορείτε να πάρετε από το σούπερ μάρκετ ένα έτοιμο γιαούρτι Προτιμήστε το παραδοσιακό γιαούρτι, , αυτό με την πέτσα, κατά προτίμηση σε πήλινο σκεύος, και όχι στραγγιστό. Μόλις φτιάξετε το πρώτο σας γιαούρτι, μπορείτε στη συνέχεια να κρατήστε στην άκρη ένα φλιτζάνι από αυτό που φτιάξατε και να το χρησιμοποιήσετε για την επόμενη φορά ( μαγιά γιαουρτιού που λέμε) και έτσι συνεχίζεται.

Η σωστή θερμοκρασία

Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα σε θερμοκρασία 90 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή το αποσύρουμε λίγο πριν πάρει βράση. Αυτό το κάνουμε για να σκοτώνει τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχει. Ύστερα το αφήνουμε να κρυώσει. Η σωστή θερμοκρασία του γάλατος για να γίνει γιαούρτι είναι 42-45 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο. Αν δεν έχετε τότε να περιμένετε το γάλα να έχει θερμοκρασία ένα τσικ πιο ζεστό από το χλιαρό. Οι παλιές νοικοκυρές στην πατρίδα μου το δοκίμασαν βουτώντας το μικρο δάχτυλο στο γάλα και μετρώντας μέχρι το 20.

Πάμε τώρα να δούμε πως να το φτιάξουμε

Σπιτικό γιαούρτι

Prep Time10 minutes
Active Time6 hours
Total Time6 hours 10 minutes
Course: Πώς να;
Keyword: γιαούρτι
Cost: 2 ευρώ

Equipment

  • 1 μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 μεγάλο γυάλινο μπολ με καπάκι

Materials

  • 1 λίτρο  αγελαδινό γάλα  πλήρες
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι  κατά προτίμηση σε πήλινο σκεύος

Instructions

  • Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Ενώ το γάλα φτάνει στην θερμοκρασία 90 βαθμούς Κελσίου, απόσύρουμε από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει μέχρι την θερμοκρασία 42-45 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι και μόλις γάλα φτάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αραιώνουμε το γιαούρτι με δύο κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αμέσως το αραιωμένο γιαούρτι στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. 
  • Κλείνουμε το μπολ με καπάκι . Τυλίγουμε με μία χοντρή πετσέτα, και το αφήνουμε σε κάποιο ήρεμο μέρος της κουζίνας για 6-7 ώρες. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες πριν σερβίρουμε 
  • Καλή επιτυχία 

Notes

  • Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 4-5 ημέρες.  Το ίδιο και η “μαγιά”
  • Το καλοκαίρι που είναι  ζεστός ο καιρός  η διάρκεια της ζύμωσης  μειώνεται . Θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες για να πήξει το γάλα.  
  • Βρείτε  ένα ήρεμο μέρος του σπιτιού για να τοποθετήστε  το μπολ και αποφύγετε  να το μετακινήσετε. Το δοχείο δεν πρέπει να κουνηθεί  γιατί   το γιαούρτι θα “κόψει “.  
  • Η σωστή θερμοκρασία του γάλακτος  παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.  Αν είναι  πιο ζεστό  το γιαούρτι “κόβει “. Αν  είναι  πιο κρύο  αργεί να γίνει  ή δεν θα γίνει καθόλου.   
  • Αν μετά από 6-7 ώρες  παρατηρήτε πως το  γάλα δεν έχει  πήξει ακόμα, ίσως  η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πιο κρύα.  Ζεσταίνετε  μια χοντρή πετσέτα και τυλίξτε το μπολ ,με προσοχή χωρίς να το κουνήστε.  

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 19

No votes so far! Be the first to rate this post.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close