Προζύμι με γιαούρτι

19.9K
4.8
(17)

Σήμερα  θα μάθουμε πώς να φτιάξουμε προζύμι με γιαούρτι. Αυτή η απλή και εύκολη  πρακτική είναι ιδανική για όποιον θέλει να  φτιάξει προζύμι για πρώτη φορά. 

Προζύμι με γιαούρτι

Θα ξεκινήσω λίγο  διαφορετικά. …
Ξέρετε,  στα παιδιά μου  αρέσει πολύ ο τραχανάς.  Βέβαια, όταν ήταν μικρά όχι και τόσο πολύ, αλλά τώρα που μεγάλωσαν τρελαίνονται. Και ο ξινός τραχανάς με γιαούρτι είναι ο αγαπημένος τους. Μάλιστα,  φέτος  έφτιαξα ήδη δύο φορές γιατί έγινε ανάρπαστος. Ήθελε και η κόρη μου να πάρει λίγο μαζί στο σπίτι της, και καταλαβαίνετε….

Ο τραχανάς με γιαούρτι περιέχει μόνο δύο υλικά ( αλεύρι και γιαούρτι) τα οποια αφού έχουν αναμειχθεί, εχουν υποστεί ζύμωση για 4-5 μέρες. Ελπίζω κάποια στιγμή να σας γράψω αναλυτικά ολη την διαδικασία. 
Την τελευταία φορά λοιπόν που έφτιαξα τραχανά με γιαούρτι, καθώς είχαν περάσει τέσσερις ημέρες από την ημέρα που ζύμωσα, και η ζύμη  είχε ωριμάσει και είχε αποκτήσει την ευχάριστη ξινή μυρωδιά του, μου ήρθε μία ιδέα.  Έκοψα  ένα κομμάτι από την ζύμη και έφτιαξα με αυτό ένα προζυμένιο ψωμί. ΑΠΊΣΤΕΥΤΟ.  Το ψωμί  βγήκε απλά υπέροχο.

Μα ναι…. Πώς δεν το  είχα σκεφτεί νωρίτερα; Είχα ακούσει για το προζύμι με γιαούρτι  αλλά ποτέ δεν το είχα δοκιμάσει, ούτε φανταζόμουν πως θα είναι τόσο εύκολο.

Πήρα  λοιπόν την  ιδέα,  χαρτί και μολύβι για να  σημειώσω αναλογίες και χρόνους, και την ίδια μέρα  ξεκίνησα να φτιάξω προζύμι με γιαούρτι απο την αρχή. Και να’μαι σήμερα να σας το όλη την διαδικασία πώς να το φτιάξετε και εσείς.

Jump to Recipe
Προζύμι με γιαούρτι

Σε ένα  παλιότερο ποστ  σας έγραψα πώς να φτιάξετε προζύμι  με αλεύρι και νερό.  

Η βασική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ειδών προζυμιού είναι ο τρόπος που παράγονται και η πηγή των μικροοργανισμών που περιέχουν.

Το κανονικό προζύμι, γνωστό και ως φυσικό προζύμι, παρασκευάζεται απλά με μείγμα αλεύρου και νερού, το οποίο αφήνεται να ζυμώσει για πολλές  ημέρες. Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη φυσικών μικροοργανισμών, που βοηθούν στην ζύμωση του ψωμιού.

Από την άλλη, το προζύμι με γιαούρτι είναι μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλευρι και γιαούρτι. Το γιαούρτι παρέχει ένα οξύ περιβάλλον, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ζύμωσης, προσφέρει περισσότερη υγρασία και ενισχύει την διαδικασία της ζύμωσης κάνοντας την πιο γρήγορη σε σχέση με το κανονικό προζύμι. Το γιαούρτι προσδίδει επιπλέον αφράτη υφή και νόστιμη γεύση στο ψωμί. Αυτό καθιστά το προζύμι με γιαούρτι ιδιαίτερα κατάλληλο για ψωμιά με μαλακή και αφράτη υφή.

Στον  παρακάτω πίνακα βλέπετε την διαφορά μεταξύ των δύο ειδών προζυμιων


Όπως βλέπετε στον πίνακα, όσον αφορά τη διογκωτική απόδοση, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους.

Το πλεονέκτημα του προζυμιού με γιαούρτι σε σχέση με αυτό με νερό και αλεύρι είναι ο βαθμός δυσκολίας. Το προζύμι με γιαούρτι έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας για να δημιουργηθεί, καθώς το γιαούρτι περιέχει έτοιμα βακτήρια που βοηθούν στη διαδικασία ζύμωσης. Έτσι, ο χρόνος ζύμωσης μειώνεται σημαντικά, σχεδόν στο μισό. Από 7-8 μέρες που απαιτεί το κανονικό προζύμι, στο προζύμι με γιαούρτι μειώνεται σε 3-4 μέρες.

Το μειονέκτημα του είναι ότι η διαδικασία συντήρησής του είναι πιο δύσκολη, καθώς χαλάει εύκολα. Γι’ αυτό χρειάζεται συνέπεια στη συντήρησή του.

Και τα δύο είδη προζυμιού είναι χρήσιμα για την παρασκευή ψωμιού, αλλά προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις και υφές. Η επιλογή μεταξύ του προζυμιού με γιαούρτι και του κανονικού προζυμιού εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τον τύπο του ψωμιού που θέλετε να φτιάξετε.

Τα βήματα

Θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά (,αλεύρι και  γιαούρτι) και τέσσερις ημέρες για να  γίνει.

  1. Αρχικά θα πρέπει να φροντίζετε να  έχετε  φτιάξει  σπιτικό γιαούρτι όπως σας έχω πει εδώ. Αν  δεν έχετε σπιτικό γιαούρτι τότε να πάρετε από το σούπερ μάρκετ παραδοσιακό γιαούρτι. Όχι στραγγιστό αλλά αυτό με την πέτσα, το “ζωντανό” γιαούρτι που λέμε. Προτείνω το γιαούρτι σε πήλινο δοχείο.

Είναι πολύ σημαντικό  το γιαούρτι να έχει καλλιέργεια ζωντανών βακτηρίων τα οποία  παίζουν το βασικό ρόλο στην διαδικασία της ζύμωσης του προζυμιού

2. Δεύτερο βήμα είναι  να ανακατέψετε μαζί  τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι με  δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι  και αφήστε το γιαούρτι να κάνει την δουλειά του. Αυτό ήταν.  Τις επόμενες τρεις μέρες απλά ανακατεύετε το μείγμα με ένα κουτάλι κάθε 24ωρο. Την τέταρτη μέρα  βάλτε ακόμα ένα κουτάλι της σούπας αλεύρι και ένα κουτάλι της σούπας γιαούρτι. Την επόμενη μέρα το προζύμι έχει διπλασιάσει τον όγκο του και είναι έτοιμο για χρήση. 

Διατήρηση

Η δοσολογία για το προζύμι με γιαούρτι που θα σας πω είναι για μόνο μία χρήση. Για να έχετε προζύμι για την επόμενη φορά, κρατήστε ένα κομμάτι από τη ζύμη του ψωμιού που φτιάξατε και αφήστε το να διπλασιαστεί. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή εντός δύο ημερών, τότε βάλτε το στο ψυγείο. Η διαδικασία συντήρησής του είναι ως εξής: Βγάλτε το προζύμι από το ψυγείο και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ύστερα, “ταΐστε” το με μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και μία κουταλιά της σούπας χλιαρό νερό και αφήστε το να διπλασιαστεί. Διαβάστε εδώ  λεπτομέρειες πώς να φροντίζετε το προζύμι σας.

   Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά πώς να το φτιάξουμε

Προζύμι με γιαούρτι

Prep Time5 minutes
Active Time4 days
Total Time4 days 5 minutes
Course: Πώς να;, Της ζύμης τα καμώματα
Keyword: γιαούρτι, Προζύμι

Equipment

  • 1 μέτριο μπολ ή γυάλινο βάζο

Materials

  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γιαούρτι

Instructions

Πρώτη μέρα

  • Σε ένα μέτριο μπολ βάζουμε τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι . Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να αναμιγνύονται καλά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή ένα πιάτο και αφήνουμε σε ένα μέρος του σπιτιού όπου δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Δεύτερη μέρα

  • Την δεύτερη μέρα το μείγμα έχει μία ελαφριά ξινή μυρωδιά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και παλι και αφήνουμε σε ήρεμο μέρος.

Τρίτη μέρα

  • Την τρίτη μέρα το προζύμι έχει αρχίσει να φουσκώσει και να αποκτά ίνες

Τετάρτη μέρα

  • Την τέταρτη μέρα το προζύμι μας είναι σχεδόν έτοιμο. Έχει φουσκώσει αρκετά και οι ίνες του είναι φανερές. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη μία μέρα

Πέμπτη μέρα

  • Την πέμπτη μέρα το προζύμι έχει διπλασιάσει τον όγκο του και είναι έτοιμο για χρήση
  • Καλή επιτυχία

Notes

 Το  προζύμι που φτιάξατε είναι  μόνο για  ένα καρβέλι ψωμί.  Αν θέλετε να έχετε  για  την  επόμενη   φορά, κρατήστε  στην άκρη  ένα κομμάτι από την ζύμη του ψωμιού που φτιάξατε και αφήστε το να διπλασιαστεί.  Ύστερα βάλτε το στο ψυγείο και φροντίστε όπως και προανέφερα παραπάνω.  Αν θέλετε να φτιάξετε  παραπάνω προζύμι διπλασιαστε την ποσότητα αλεύρι +γιαούρτι 
Προζύμι με γιαούρτι

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 17

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close