Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

1.8K
4.3
(6)

Μαζί με τις πίτες, οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι οι πιο αγαπημένες μου ασχολίες στην κουζίνα. Από όλες της μαρμελάδες ξεχωρίζω αυτές με εσπεριδοειδή. Έχουν ένα υπέροχο άρωμα και μία φινετσάτη γεύση που σου δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα . Αυτή την φόρα έφτιαξα γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι. Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική διαφορετική από αυτή με τις τυλιχτές φλούδες πορτοκαλιού. Η διαφορά είναι ότι σε αυτό το γλυκό θα χρησιμοποιήσω μόνο το πορτοκαλί μέρος της φλούδας αποφεύγοντας το άσπρο κομμάτι της. Επίσης δεν θα ξύσω εξωτερικά το πορτοκάλι. Γιαυτό το λόγο πρέπει τα πορτοκάλια πρέπει είναι βιολογικά και ακέρωτα. Αυτό το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι το χρησιμοποιώ για να διακοσμήσω τα γλυκά μου (διαβάστε συνταγές για πορτοκαλόπιτα , και χαλβάς με πορτοκάλι )

Jump to Recipe
Πώς ετοιμάζω τις φλούδες;

Αφού κόβω με μαχαίρι τις φλούδες πορτοκαλιού μονο το πορτοκαλί μέρος αποφεύγοντας το άσπρο κομμάτι, τις βάζω σε νερό για 24 ώρες να ξεπικριζουν . Φροντίζω να αλλάξω το νερό ανά 2-3 ώρες.

Την επόμενη μερα κόβω τις φλούδες σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Ύστερα τις βάζω σε μία κατσαρόλα, γεμίσω με νερό και τις αφήνω να πάρουν βράση και στραγγίω. Κάνω αυτή την διαδικασία δύο φορές κσι οι φλούδες είναι έτοιμες για το γλυκό.

Τα αρωματικά

Σε αυτό το γλυκό, συνηθίζω να βάζω λίγο κρόκο Κοζάνης. Μου αρέσει πολύ και πιστεύω του ταιριάζει. Επίσης του δίνει πιο ζωντανό χρώμα. Αλλά επειδή το πορτοκαλί είναι υπέροχο αρωματικό από μόνο του, αν δεν σας αρέσει ο κρόκος Κοζάνης μπορείτε να το παραλείψετε.

Για πετυχημένο σιρόπι

Το πορτοκαλί μέρος της φλούδας που χρησιμοποιώ δεν περιέχει πολλή πηκτίνη. Γιαυτό, για να βοηθήσω το σιρόπι να γίνει λίγο πιο πηχτό αλλά και να δώσω στο γλυκό περισσότερη γεύση πορτοκαλιού, θα βάλω μέσα ένα ολόκληρο πορτοκαλί το οποίο αργότερα θα το πολτοποιήσω .

Οι ποσότητες για αυτή τη συνταγή είναι για δυο βαζάκια των 250 μλ.

Πάμε να δούμε την συνταγή

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Prep Time 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Χρόνος να ξεπικριζουν οι φλούδες 1 day
Total Time 1 day 1 hour 5 minutes
Course Γλυκό, Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού
Servings 2 βαζάκια των 250 μλ

Equipment

  • 1 μεγάλη κατσαρόλα

Ingredients
  

  • 6-7 μεγάλα  πορτοκάλια 
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κρόκος Κοζάνης
  • 1 λεμόνι  το χυμό του

Instructions
 

Ετοιμάζουμε τις φλούδες

  • Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.Με ένα μαχαίρι κόβουμε την φλούδα προσπαθώντας να κόβουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος. Τα καθαρισμένα πορτοκάλια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε θέλουμε. θα κρατήσουμε  μόνο ένα στην άκρη για την συνταγή μας.
  • Ξεπικρίζουμε τις φλούδες  βάζοντας σε ένα δοχείο  με νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 3-4 ώρες. 
  • Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και τις κόβουμε σε μικρά και λεπτά μπαστουνάκια. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια  σε μία κατσαρόλα,. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση . Μετά στραγγίζουμε . Αυτήν την διαδικασία θα την κάνουμε δύο  φορές.

Ετοιμάζουμε το γλυκό

  • Στην συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα τις φλούδες μαζί με το νερό, την ζάχαρη, το κρόκο Κοζάνης και το πορτοκάλι που κρατήσαμε στην άκρη ολόκληρο.
  • Περιμένουμε να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε από το 6 στο 4. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά . 5 – 7 λεπτά πριν σβήσουμε ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το πάτο.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε  το  πορτοκάλι που βάλαμε στη αρχή, το κόβουμε στο μπλέντερ και το ξαναρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα. Ουσιαστικά αυτό είναι που θα δέσει το σιρόπι του γλυκού . Αφήνουμε να βράσει για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε .
  • Τοποθετούμε το  ζεστό γλυκό σε έαποστειρωμένα βάζα. Αναποδογυρίζουμε και περιμένουμε να κρυώσει. Έτσι το βάζο κλείνει αεροστεγώς
  • Καλή επιτυχία

Notes

Πως αποστειρώνουμε τα βάζα;
Αν φτιάχνουμε σάλτσες η μαρμελάδες και θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε, η αποστείρωση είναι απαραίτητη. Μόνο το καλό πλύσιμο ΔΕΝ είναι αρκετό. Γιαυτό, αφού πλένουμε τα βάζα, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά να μην έχουν νερά.
Έπειτα τα τοποθετούμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά. Βάζουμε μαζί με τα βάζα και τα καπάκια τους χωρίς να σκεπάζουμε. 
ΠΆΝΤΑ βάζουμε την ζεστή μαρμελάδα  μέσα στο ζεστό βάζο. Αφού κλείνουμε καλά,  αναποδογυρίζουμε το βάζο και αφήνουμε να κρυώσει έτσι . Με αυτό το τρόπο το βάζο κλείνει αεροστεγώς.
Keyword Γλυκό του κουταλιού, Κρόκος Κοζάνης, Πορτοκάλι
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

Ακολουθήστε την σελίδα μου στο Instagram

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close