Μαρμελάδα πορτοκάλι

259
0
(0)

Σήμερα σας παρουσιάζω τη συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι, μία από τις πιο απλές μαρμελάδες που έχετε φτιάξει ποτέ

Jump to Recipe

Η κόρη μου, η Παουελα, λατρεύει το προζυμένιο ψωμί! Μιλάμε για εμμονή! Κάθε φορά που έρχεται στο σπίτι, σχεδόν καθημερινά, φτιάχνω προζυμένιο ψωμί μόνο και μόνο για εκείνη. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη επίσκεψή της, μου ζήτησε να της κάνω μαθήματα για να μάθει να το φτιάχνει μόνη της. Μετά από μερικά “master classes”, κατάφερε να φτιάξει το πρώτο της προζυμένιο ψωμί! Μόλις βγήκε από το φούρνο, έκοψε με περηφάνια ένα κομμάτι, το άλειψε με βούτυρο και την μαρμελάδα πορτοκάλι που είχα φτιάξει πριν λίγο καιρό. “Αχχχχ!”, αναφώνησε. “Τί υπέροχο ψωμί έφτιαξα! Και πόσο ωραία ταιριάζει με αυτή τη μαρμελάδα! Μπορώ να πάρω ένα βαζάκι μαζί μου όταν φύγω; Ή μάλλον, όχι… Δείξε μου καλύτερα πώς να την φτιάχνω μόνη μου, και θα την κάνω μόλις πάω σπίτι!”. Σήμερα λοιπόν, το ποστ είναι είναι αφιερωμένο στην κορούλα μου και και όλων εσάς που αγαπάτε τη μαρμελάδα πορτοκάλι,

Για την ακρίβεια, με τα ίδια πορτοκάλια έφτιαξα δύο μαρμελάδες. Μία από τις φλούδες, που συνήθως χρησιμοποιώ για να διακοσμήσω τα γλυκά μου (μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ, και άλλη μια από τη σάρκα, που είναι η συνταγή που θα σας πω παρακάτω.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποια πορτοκάλια είναι ιδανικά για μαρμελάδα; Για την καλύτερη γεύση και υφή, προτιμήστε τα πορτοκάλια που είναι γλυκά, με χοντρή φλούδα και πλούσια σε αιθέρια έλαια. Και επειδή στην συνταγή θα χρειαστείτε και την φλούδα από δύο πορτοκάλια, είναι προτιμότερο να είναι φρέσκα ακέρωτα πορτοκάλια από παραγωγό.

2.Πόση ζάχαρη χρειάζεται;. Η ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσετε στη μαρμελάδα εξαρτάται από τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Για μια κλασική, μαρμελάδα, η συνηθισμένη αναλογία είναι 500 γραμμάρια ζάχαρης για 1 κιλό πορτοκάλια .Ωστόσο, εάν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης. Στην δική μου συνταγή, χρησιμοποίησα 300 γραμμάρια ζάχαρης για 1 ½ κιλό πορτοκάλια, επειδή πορτοκάλια που χρησιμοποιούσα ήταν πολύ γλυκά. Αυτό μου επιτρέπει να απολαμβάνω την πλούσια φρουτώδη γεύση των πορτοκαλιών, χωρίς η γλυκιά γεύση της ζάχαρης να κυριαρχεί.

3. Μπορώ να φτιάξω μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη; Ναι, μπορείτε! Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, ή άλλο φυσικό γλυκαντικό. όπως η στέβια. Η αναλογία για μαρμελάδα με στέβι είναι περίπου 1 κουταλάκι της σούπας στέβιας σε σκόνη για κάθε 1 φλυτζάνι ζάχαρης . Ίσως να προσαρμόσετε τον χρόνο για να πετύχετε την επιθυμητή υφή. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από πορτοκάλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρούτα που είναι ήδη γλυκά και έχουν φυσική πηκτίνη, όπως μήλο ή αχλάδι, και να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμονιού για φυσικό τρόπο διατήρησης. Επίσης, θα πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί γρήγορα.

4. Πρέπει να ξεπικρισω τις φλούδες που θα χρησιμοποιήσω;

Πολλοί προτιμούν να αφήνουν τις φλούδες με την ελαφριά πικρή γεύση τους, καθώς πιστεύουν ότι δίνει μια πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα γεύση στη μαρμελάδα. Άλλοι, όμως, προτιμούν να τις ξεπικρίσουν για να έχουν μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Στη μαρμελάδα μου, έχω βρει μια μέση λύση που πιστεύω ότι είναι πιο ισορροπημένη. Δεν ξεπικριζω τις φλούδες, διατηρώντας έτσι στην μαρμελάδα την πλούσια γεύση τους, αλλά φροντίζω να αφαιρέσω περισσότερο λευκό κομμάτι, το οποίο αποτελεί το πιο πικρό μέρος της. Αυτό το μικρό κόλπο επιτρέπει στις φλούδες να χαρίζουν στη μαρμελάδα μια ωραία φρεσκάδα και υφή, χωρίς να είναι πικρή.

  • Αν θέλετε να ξεπικρίσετε τις φλούδες: Κόψτε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες. Βραστε σε νερό για 2-3 λεπτά. Στραγγίξτε τις και ξεπλύνετε τις με κρύο νερό.

5.. Πώς μπορώ να αποθηκεύσω τη μαρμελάδα μου; Αποθηκεύστε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Μόλις ανοίξετε ένα βαζάκι, φυλάξτε στο ψυγείο και καταναλώστε το μέσα σε 2 εβδομάδες.

6.Πώς αποστειρώνονται τα βάζα; Η αποστείρωση στα βάζα είναι απαραίτητη για την ασφαλή και μακροχρόνια αποθήκευση σπιτικών μαρμελάδων, τουρσιών, σάλτσας ντομάτας και άλλων τροφίμων.

  • Βήματα:
    • Πλύνετε καλά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό.
    • Τοποθετήστε τα βάζα, ανοιχτά και ανάποδα, σε μία λαμαρίνα φούρνου και βάλτε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 110°C. Αφήστε τα βάζα στο φούρνο για 15-20 λεπτά.
    • Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από το φούρνο (χρησιμοποιήστε γάντια κουζίνας) και γεμίστε τα με τη ζεστή σας μαρμελάδα.
    • Κλείστε αμέσως τα καπάκια και σφραγίστε τα καλά. Αναποδογυρίστε τα βάζα για να δημιουργηθεί κενό. Αφήστε να κρυώσουν έτσι
7.Τι μπορώ να κάνω με την μαρμελάδα πορτοκαλιού;.

Απολαύστε τη μαρμελάδα πορτοκαλιού στο ψωμί, στα κέικ, στα μπισκότα, στο γιαούρτι ή ακόμα και σε παγωτό. Χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε σάλτσες για κρέας ή ψάρι, ή για να διακοσμήσετε τάρτες και κέικ.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
χρόνος αναμονής 2 hours
Course Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού
Servings 2 βάζα 250 γραμμαρίων

Equipment

  • 1 μεγάλο μπολ
  • 1 κατσαρόλα με βαρύ πάτο

Ingredients
  

  • 1 ½ κιλά πορτοκάλια γλυκά και με χοντρή φλούδα ή 6-7 μέτρια πορτοκάλια
  • 300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από μισό λεμόνι

Instructions
 

  • Πλύνετε καλά τα πορτοκάλια με ζεστό νερό και σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την φλούδα σε 6 κάθετες λωρίδες. Φροντίστε να μην κόψετε πολύ βαθιά, ώστε να μην αφαιρέσετε μέρος από τη σάρκα του πορτοκαλιού. Καθαρίστε τα πορτοκάλια και κρατήστε στην άκρη τις φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • Αφαιρέστε από τα πορτοκάλια τις λευκές ίνες και τα σποράκια αν υπάρχουν. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε σε ένα μπολ
  • Πάρτε τις φλούδες που αφήσατε στην άκρη και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε όσο μπορείτε το λευκό κομμάτι. Ύστερα, κόψτε τες σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τις φλούδες στο μπολ με τα πορτοκάλια
  • Προσθέστε το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε στο ψυγείο για δύο ώρες ώστε τα πορτοκάλια να βγάλουν όλο το χυμό τους
  • Μεταφέρετε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα να βράσ ι για 40 -50 λεπτά. Ξαφρίστε τακτικά και ανακατέψτε περιστασιακά, μέχρι να πήξει.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την μαρμελάδα μέχρι το επιθυμητό σημείο
  • Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με την ζεστή μαρμελάδα, αφήνοντας κενό 1 εκ. στο χείλος. Κλείστε καλά τα καπάκια και σφραγίστε τα.
  • Αναποδογυρίστε τα βάζα και αφήστε ηνα κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και ύστερα αποθηκεύσετε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
  • Καλή επιτυχία
Keyword Πορτοκάλι

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close