Μπισκότα βουτύρου με καλαμποκάλευρο (Ballokume Elbasani)

2.9K
0
(0)

Μπισκότα βουτύρου με καλαμποκάλευρο ( Ballokume Elbasani)
Τρυφερά και  αφράτα που  λιώνουν στο στόμα.  Αφρός σας λέω .
Οι φίλοι που είναι από την Αλβανία , ειδικά από τη πόλη του Ελμπασάν γνωρίζουν πολύ καλά για τι μπισκότα μιλάω, ξέρουν επίσης και τον λόγο που τα έφτιαξα την συγκεκριμένη μέρα.

Jump to Recipe
Λίγα λόγια για την ιστορία. 

Η 14 Μαρτίου είναι μέρα γιορτής στην Αλβανία ειδικά στην πόλη του Ελμπασάν . Ονομάζεται “Dita e verës” που σημαίνει η “Μέρα του Καλοκαιριού”.  Γιορτάζουν για να καλωσορίζουν την αναγέννηση της φύσης και να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα.
Είναι μια γιορτή που κρατά αιώνες. Όλος ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και γιορτάζουν με τραγούδια και χορούς. Όπως κάθε έθιμο έχει πίσω του έναν μύθο. Ο μύθος λέει πως σε μία περιοχή κοντά στην πόλη του Ελμπασάν υπήρχε μία νεράιδα γου δάσους και όλης της φύσης. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτή η νεράιδα έβγαινε από το ιερό της κάθε 14 Μαρτίου.

Στα παλιά τα χρόνια οι άντρες του σπιτιού φρόντιζαν  να βάλουν μέσα στο σπίτι κάτι χλωρό μαζί με το χώμα του για να φέρει γούρι για τις συγκομιδές του καλοκαιριού.
Σε γενικές γραμμές  αυτή η παράδοση διατηρείται ακόμα και σήμερα όχι μόνο στο Ελμπασάν αλλά σε όλη την Αλβανία.

Τα μπαλοκούμια είναι παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου με καλαμποκάλευρο που στις 14 Μαρτίου έχουν την τιμητική τους. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να τα φτιάξουν από την προηγούμενη μέρα  και όλοι οι δρόμοι μοσχοβολούν απ’το βουτυρένιο άρωμα τους.

Τι είναι τα μπισκότα βουτύρου με καλαμποκάλευρο ( Ballokume Elbasani)

Τα μπαλοκούμια είναι αφράτα και τριφτά που λιώνουν στο στόμα. Απαιτούν μια ιδιαίτερη τεχνική, καθώς παραδοσιακά γίνονται μόνο στο χέρι σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε και έρθει σε θερμοκρασία δωματιου. Ύστερα το χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη στο χέρι μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Το χτύπημα του βούτυρου γίνεται ρυθμικά  για περίπου 15  λεπτά για να αποκτήσουμε ενα μεταξένιο και λείο μείγμα. 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε δυνατά μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθούν με το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο σε δόσεις και ύστερα  μοιράζουμε το μείγμα  με ένα κουτάλι σε ένα ταψί. Τα μπισκότα ψήνονται σε μέτρια θερμοκρασία. Δεν χρησιμοποιήσουμε σόδα ή baking powder, γι’αυτό χρειάζεται προσοχή να μην μας κόψει το χτυπημένο βούτυρο την ώρα που ρίχνουμε το αλεύρι με αποτέλεσμα να μην φουσκώσουν. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ μέχρι σε κάποιο στάδιο που θα σας πω παρακάτω.

Κύρια συστατικά
  • Αλεύρι καλαμποκιού
  • Ζάχαρη
  • Βούτυρο
  • Αυγά
  • Αλισίβα
Τι είναι η αλισίβα ή σταχτόνερο

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Κάνει τις ζύμες πιο τριφτές και  τις διογκώνει ελαφρώς. Την  συναντάμε σε παλιές συνταγές όπως οι  κουραμπιέδες .

Πως την ετοιμάζουμε;

Βράζουμε το νερό με τη στάχτη για 4′-6′ αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Αφήνουμε το βρασμένο σταχτόνερο να ηρεμήσει καλά . Σουρώνουμε με τουλουπάνι, γάζα ή φίλτρο του καφέ. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που υποδεικνύει η συνταγή.

Με τι μπορώ να την αντικαταστήσω;

Αν σας είναι επίφοβο και δεν θέλετε να  χρησιμοποιήσετε αλισίβα μπορείτε να την αντικαταστήσετε  με γάλα και  μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα. 

Πάμε τώρα πώς να τα φτιάξουμε:

Προσοχή . Όλα τα βήματα είναι σημαντικά και πρέπει να ακολουθούνται με τη σειρά που θα σας πω.

Ballokume Elbasani

Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Βουτήματα, Γλυκό
Cuisine Αλβανική κουζίνα
Servings 22 Ballokume

Equipment

  • 1 μεταλλικό ή γυαλινο μπολ
  • 1 ξύλινη κουτάλα
  • 1 λαμαρίνα φούρνου

Ingredients
  

  • 500 γρ καλαμποκάλευρο 
  • 250 γρ βούτυρο 
  • 400 γρ κρυσταλλική ζάχαρη (όχι ζάχαρη άχνη)
  • 4 αυγά   σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κουταλιές της σούπας αλισίβα  ή 4 κουταλιές της σούπας γάλα και μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Instructions
 

Ετοιμάσουμε την αλισίβα

  • Σε ένα μπρίκι με νερό βάζουμε μια κουτάλια καθαρή σταχτή από ξύλο , και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει και να ηρεμήσει και να φιλτράρουμε με ένα σουρωτήρι και μια γάζα ψιλή. Θα χρειαστούμε 4 κουταλιές καθαρή αλισίβα για τα μπισκότα μας.

Ετοιμάζουμε το μείγμα για τα μπισκότα

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • Σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε μαζί μέχρι που να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ καλά το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη. Θα χρειαστεί περίπου ένα 15 λεπτά.
  • Έπειτα ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά. Πριν ρίχνουμε το επόμενο αυγό χτυπάμε πολύ καλά το προηγούμενο για περίπου δύο με τρία λεπτά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα αυγά.
  • Ρίχνουμε την αλισίβα ή το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα ρυθμικά. (Μέχρι σε αυτό το σημείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ)
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι σαν χιόνι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κόψει το μείγμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι. Αν βλέπουμε ότι είναι πολύ αραιό ρίχνουμε δυο κουταλιές παραπάνω αλεύρι.
  • Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια ώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βήμα καθώς πρέπει να δώσουμε χρόνο στο αλεύρι να απορροφήσει τα περιττά υγρά και να γίνει πιο συμπαγές.
  • Στο μεταξύ θερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς
  • Βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα φούρνου. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα κουτάλι και παίρνουμε μία ποσότητα από το μείγμα και το βάζουμε προσεκτικά στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά..
    Όταν βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί με μία σπάτουλα για να μην σπάσουν επειδή είναι πολύ τρυφερά
  • Καλή επιτυχία
Keyword Βούτυρο, Καλαμποκάλευρο, Μπισκότα Βουτύρου

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close