Tavë kosi (κατσικάκι με γιαούρτι στο φούρνο)

2.5K
5
(1)

Tavë kosi (κατσικάκι με γιαούρτι στο φούρνο)

Σήμερα θα κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι στην πατρίδα μου, την Αλβανία, και θα σας παρουσιάσω το αλβανικό φαγητό. Ονομάζεται “Tavë kosi,” που σημαίνει “γιαούρτι στο πήλινο”. Το “Tavë kosi” είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό αλβανικό πιάτο που ξεχωρίζει για την μοναδική του γεύση. Αποτελείται από κρέας, που μαγειρεύεται στο φούρνο, συνήθως σε πήλινο σκεύος, με μια σάλτσα από γιαούρτι, αυγά και λίγο ρύζι. Αυτό που το καθιστά ιδιαίτερο είναι η σάλτσα του, η οποία είναι πλούσια κρεμώδης και δίνει στο φαγητό μια ξεχωριστή γεύση, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για ένα οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι.

Jump to Recipe

Tavë kosi (κατσικάκι με γιαούρτι στο φούρνο)

Τα υλικά

Κρέας: (800 γραμμαρια) Συνήθως χρησιμοποιείται αρνί ή κατσικάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και κοτόπουλο ή βοδινό κρέας, ανάλογα με τις προτιμήσεις. (Στην σημερινή συνταγή εγώ έχω χρησιμοποιήσει κατσικίσιο κρέας).

Γιαούρτι: (800 γραμμαρια)Το κύριο συστατικό της σάλτσας, που προσδίδει τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή και το ξεχωριστό άρωμα. Προσωπικά χρησιμοποιώ σπιτικό γιαούρτι που το φτιάχνω μόνη μου, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με γιαούρτι του εμπορίου. Επιλέξτε παραδοσιακό γιαούρτι του εμπορίου, και τηρήστε τις ίδιες αναλογίες που λέω στην συνταγή. Διαφορετικά, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε στραγγιστό γιαούρτι, τότε θα το αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1 προς 4. Αρά, αν η συνταγή λέει 800 γραμμάρια παραδοσιακό γιαούρτι, τότε θα χρησιμοποιήστε 600 γρ στραγγιστό γιαούρτι αραιωμένο με 200 μλ νερό. Προσοχή: χρησιμοποιήστε απλό γιαούρτι, όχι αρωματισμένο με άλλες ουσίες ή φρούτα. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο και ρίγανη στη σάλτσα.

Αυγά: (3 αυγα)Χρησιμοποιούνται για να δέσουν τη σάλτσα και να προσθέσουν πλούσιο άρωμα και υφή.

Ρύζι: (3 κουταλιές της σούπας). Συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα για να δώσει υφή και πυκνότητα στη σάλτσα. Ωστόσο το ρύζι είναι προαιρετικό υλικό και αν θέλετε μπορείτε να το παραλείψετε.

Αλεύρι (2 κουτααλιες της σουπας)το οποίο το τηγανίζουμε με βούτυρο (1 κουτααλια της σουπας) μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στη σάλτσα. Αυτή η διαδικασία προσθέτει υφή, γεύση και πάχος στη σάλτσα.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για να φτιάξουμε το κατσικάκι με γιαούρτι στο φούρνο, αποτελείται από 3 βασικά βήματα:

  1. Ετοιμάζουμε το κρέας:. Αφού πλένουμε το κρέας, το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμο. Ο χρόνος βρασμού διαφέρει ανάλογα με το κρέας που χρησιμοποιούμε.
  2. Ετοιμάζουμε την σάλτσα γιαουρτιού: Κάνουμε στο τηγάνι το ρου με το αλεύρι και το βούτυρο. ρίχνουμε 500 μλ από τον ζωμό του κρέατος. Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά για να πήξει και αποσύρουμε να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε στο τηγάνι, με το μείγμα γιαουρτιού. Καρυκεύουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις
  3. Ψήνουμε: Βάζουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε γύρο γύρο το ρύζι. Περιχύνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να δημιουργήσει μια χρυσαφί κρούστα.
Tavë kosi ( κατσικάκι με γιαούρτι στο φούρνο)

Τave kosi

Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Κρέας, Κυριακάτικο τραπεζι, Κυριακατικο φαγητο, Κυριως πιατο
Cuisine Αλβανική κουζίνα, Μαγειρευτά στο φούρνο
Servings 4 μερίδες

Equipment

  • 1 κατσαρόλα
  • 1 πυρίμαχο σκεύος

Ingredients
  

  • 800 γραμμάρια κατσικίσιο κρέας
  • 800 γραμμάρια γιαούρτι παραδοσιακό ή 600 γραμμάρια στραγγιστό αραιωμένο με 200 μλ νερο
  • 3 αυγά
  • 3 κουταλιές σούπας ρύζι
  • 500 μλ από το ζωμό από το κρέας
  • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο επιπλέον βούτυρο για πάνω

Instructions
 

  • Τοποθετούμε το κομμένο κρέας σε κομμάτια σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να καλύψει το κρέας. Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξαφρίζουμε ταχτικά.
  • Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατευουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε 500 ml από τον στραγγισμένο ζωμό. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην δημιουργηθούν κόκκοι. Όταν αρχίζει να πήξει, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε στο τηγανι, με το μειγμα γιαουρτιού. Καρυκεύουμε αναλογα με τις προτιμήσεις
  • Βάζουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε γύρο γύρο το ρύζι. Περιχύνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και προσθετουμε πανω 2 κουταλιές βούτυρο σε κομμάτια
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να δημιουργήσει μια χρυσαφί κρούστα.
  • Καλή επιτυχία
Keyword γιαούρτι, κατσικάκι
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close