Χοιρινό εξοχικό στην γάστρα

8.8K
4.5
(4)

Χοιρινό εξοχικό στην γάστρα

Αν θέλετε να απολαύσετε όλη την υπέροχη γεύση του χοιρινού χωρίς την ανάγκη να παραμείνετε στην κουζίνα για ώρες προετοιμάζοντας το μαγείρεμα, τότε αυτό το φαγητό είναι αυτό που χρειάζεστε. Το εξοχικό χοιρινό ψημένο στη γάστρα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα πιάτα πολλών, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες. Αυτό που το καθιστά τόσο νόστιμο είναι η αυθεντική και παραδοσιακή γεύση που αποκτά από το μαγείρεμα σε πήλινη γάστρα. Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί μόλις πέντε λεπτά προετοιμασίας και περίπου δύο ώρες ψησίματος.

Η πήλινη γάστρα είναι το καλύτερο σκεύος για το χοιρινό και κάνει ακόμα και τον πιο αρχάριο μάγειρα να εντυπωσιάσει την οικογένειά του με μια εύκολη και απλή συνταγή. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς σοτάρισμα. Απλά προσθέτετε τα υλικά στη γάστρα, βάλτε το φαγητό να ψηθεί ενώ περνάτε άμορφα τη μέρα με τους αγαπημένους σας. Τόσο απλό, τόσο νόστιμο, και κάνει τη ζωή σας τόσο εύκολη. Ή τουλάχιστον, σας δίνει την απάντηση στην βασανιστική ερώτηση : “Τι θα μαγειρέψω σήμερα;” και αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη νίκη!

Jump to Recipe

Χοιρινό εξοχικό στην γάστρα

Τα υλικά

Όπως και πολλά παραδοσιακά φαγητά, αυτή η συνταγή φτιάχνεται με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό.

  • Χοιρινό. Το χοιρινό, κομμένο σε μερίδες, είναι κύριο συστατικό της συνταγής και ο πρωταγωνιστής του πιάτου, το οποίο θα ψηθεί για περίπου 2 ώρες μέχρι να γίνει μαλακό και πολύ νόστιμο.
    • Το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού για να φτιάξετε το εξοχικό
      • Λαιμό: Ο χοιρινός λαιμός είναι ένα κομμάτι που περιέχει αρκετό λίπος, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μαγείρεμα χαμηλής θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      • Ώμο: Ο χοιρινός ώμος είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς περιέχει μια καλή αναλογία κρέατος και λίπους, που το καθιστά ζουμερό και γευστικό.
      • Κότσι. Το χοιρινό κότσι είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φαγητά που απαιτούν αργό ψήσιμο. Το συγκεκριμένο κομμάτι του χοιρινού είναι γνωστό για το μαλακό και ζουμερό του κρέας το οποίο γίνεται σκέτο λουκούμι στην πήλινη γάστρα
Αλλά υλικά

Κρεμμύδια (2 μέτρια κόκκινα): Τα κρεμμύδια προσθέτουν γεύση και αρωματικότητα στο πιάτο. Χρησιμοποιούνται χοντροκομμένα για να προσφέρουν υφή.

Πιπεριές (3 κίτρινες, κόκκινες, πράσινες): Οι πιπεριές προσθέτουν χρώμα και γεύση. Χοντροκομμένες πιπεριές θα δώσουν υφή και γλυκιά γεύση στο πιάτο.

Σκόρδο (3 σκελίδες): Το σκόρδο προσθέτει ένταση γεύσης και αρωμα

Τυρί (150 γρ): Το τυρί, είτε είναι κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί, θα προσφέρει πλούσια γεύση και υφή στο πιάτο. Θα λιώσει και θα δημιουργήσει ένα εύγευστο σάλτσα.

Πατάτες (3 μεγάλες): Οι πατάτες προσθέτουν τις απαραίτητες υδατάνθρακες στο πιάτο. Κομμένες σε φέτες, θα ψηθούν μαζί με το χοιρινό και θα γίνουν πολύ νόστιμες.

Ελαιόλαδο (½ φλιτζάνι του τσαγιού): Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για να κρατήσει ενυδατωμένο το φαγητό και να του προσθέτει την αγαπημένη μεσογειακή γεύση.

Λευκό ξηρό κρασί (¼  φλιτζάνι του τσαγιού): Το κρασί προσφέρει την απαραίτητη υγρασία στο πιάτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Μουστάρδα (1 κουταλιά της σούπας): Η μουστάρδα δίνει στο φαγητό υπέροχη πικάντικη γεύση

Ρίγανη ή θυμάρι και Φύλλα δάφνης για άρωμα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι:

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως; γλυκοπατάτες, καρότα, σέλερι

Χοιρινό εξοχικό στην γάστρα

Χοιρινό εξοχικό στην γάστρα

Prep Time 5 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 5 minutes
Course Κρέας, Κυριακάτικο τραπεζι, Κυριακατικο φαγητο, Κυριως πιατο
Cuisine Μαγειρευτά στο φούρνο, Ψήσιμο στην γάστρα
Servings 4 μερίδες
Calories 450 kcal

Equipment

  • 1 μεγάλο μπολ
  • 1 πήλινη γάστρα 

Ingredients
  

  • 800 γρ χοιρινό χωρίς τα κόκαλα κομμένο σε μέτριες μερίδες
  • 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3  πιπεριές (κίτρινες, κόκκινες, πράσινες), χοντροκομμένες 
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 150 γρ γραμμάρια κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί 
  • 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη ή θυμάρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions
 

  • Πλένουμε καλά το χοιρινό και το κόβουμε σε μερίδες. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Ρίχνουμε το κρασί και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. (Καλό είναι να αφήσετε το χοιρινό να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αυτό θα βοηθήσει το χοιρινό να απορροφήσει όλες τις γεύσεις και να γίνει πιο τρυφερό).
  • Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,7 εκατοστά και τις προσθέτουμε στο μπολ όπου έχουμε το κρέας. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε πήλινη γάστρα και περιχύνουμε με τους χυμούς του. Κόβουμε το τυρί σε κύβους και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα.
  • Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω – κάτω αντιστάσεις στους 180C για τα πρώτα 60 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170C για αλλά 60 λεπτά.
  • Καλή επιτυχία
Keyword Πατάτες, Πιπεριες, χοιρινό

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close