Ψωμί χωρίς ζύμωμα

4K
5
(4)

Ψωμί χωρίς ζύμωμα ψημένο σε πήλινη γάστρα ετοίμασα σήμερα στην κουζίνα μου. Είναι η αγαπημένη μου συνταγή για ψωμί. Είναι απίστευτα εύκολο στην παρασκευή, έχει τέλεια χρυσαφένια κρούστα και είναι πολύ αφράτο στο εσωτερικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε αρκετό χρόνο στη ζύμη να ξεκουραστεί. Αν σκέφτεστε να το φτιάξετε, σας προτείνω να ξεκινήσετε τη ζύμωση από την προηγούμενη μέρα και να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 12 ώρες.

Για να φτιάξουμε ψωμί χωρίς ζύμωμα θα χρειαστούμε:

Αλεύρι. Έχω δοκιμάσει αυτήν τη συνταγή μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για άλλα αλεύρια. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη συνταγή με διαφορετικό αλεύρι, παρακαλώ αφήστε σχόλιο για να το μάθουμε.

Χλιαρό νερό. Η αναλογία αλεύρι-νερό που προτείνω είναι 100% αλεύρι προς 70% νερό. Συνεπώς, για τα 500 γραμμάρια αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε για το ψωμί, θα πρέπει να προσθέσετε 350 ml χλιαρό νερό. Ακολουθώντας αυτήν την αναλογία, θα έχετε καλό αποτέλεσμα στο ψωμί σας.

Ξερή μαγιά 10 γραμμάρια.. Αν θέλετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με νωπή μαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε περίπου 30 γραμμάρια νωπής μαγιά. Αυτό είναι περίπου το τριπλάσιο της ποσότητας, καθώς η νωπή μαγιά περιέχει περισσότερη υγρασία και λιγότερη συμπυκνωμένη από τη ξηρή μαγιά.

Αλάτι. Ψιλό αλάτι για να διαλυθεί εύκολα

Τα βήματα για να φτιάξουμε το ψωμί

  • Ανάμειξη: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμαράκι.
  • Ανάπαυση: Καλύψτε την ζύμη το με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να αναπαυθεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Διπλώσετε . Ο σκοπός είναι να δώσετε αέρα στην ζύμη έτσι ώστε το ψωμί να γίνει πιο αφρατο. Αφού έχει διπλασιαστεί η ζύμη, βρέξτε λίγο τα χέρια και διπλώστε σταυρωτά τέσσερις φορές πιάνοντας την απ’εξω τη προς το κέντρο.
  • Τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες
  • Φορμαρερετε . Δώστε στο ψωμί το τελικό σχήμα. Μετά την ανάπαυση, δώστε στο ζυμάρι το σχήμα που επιθυμείτε.
  • Ψήνο
  • Ψηστε σε κλειστό δοχείο

ψωμί χωρίς ζύμωμα

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Χρόνος ξεκούρασης 12 hours
Total Time 14 hours 15 minutes
Course Της ζύμης τα καμώματα, Ψωμί
Servings 1 καρβέλι

Equipment

  • 1 πήλινο σκεύος με καπάκι

Ingredients
  

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 μλ χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 10 γρ μαγιά

Instructions
 

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με μία κουτάλα όλα τα υλικά μαζί μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 60 λεπτά ίσως και λίγο παραπάνω μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και η ζύμη να διπλασιαστεί. Μετά βρέχουμε λίγο τα χέρια και διπλώνουμε την ζύμη σταυρωτά τέσσερις φορές παίρνοντας απ'εξω προς τα μέσα μαζεύοντας τη προς το κέντρο. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες
  • Μετά από 12 ώρες η ζύμη θα είναι γεμάτη φουσκάλες και ίνες.
    Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια πήλινη γάστρα να ζεσταθεί μαζί με το καπάκι της.
  • Στο μεταξύ αδειάζουμε την ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και την μαζεύουμε προσεκτικά με την βοήθεια της ειδικής σπάτουλας για ψωμί δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και την μεταφέρουμε πάνω σε λαδόκολλα. Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος και η γάστρα έχει ζεσταθεί βάζουμε μέσα στην γάστρα τη λαδόκολλα με το ψωμί. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Μετά ξεσκεπάσουμε και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
  • Καλή επιτυχία.
Keyword Ζύμες, Ψωμί
Ψωμί χωρίς ζύμωμα
Ψωμί χωρίς  ζύμωμα
Ψωμί χωρίς  ζύμωμα

Δείτε εδώ άλλες συνταγές για ψωμί

Ακολουθήστε την σελίδα μου στο Instagram

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Close
Stin Kouzina Mou © Copyright 2022. All rights reserved.
Close